Ознака: историја
Македонија

Ретуширање на сопствената историја: Стани Благој да го видиш (нео)врховистичкиот резил!

пред 4 дена
анализа на „Нова Македонија“

Бугарската влада верува дека може да диктира како да се пишува историјата

пред 2 мес.
Македонија

Академик Коцарев: Македонија и Бугарија немаат заедничка историја, може да се зборува за „споделени места на меморијата“ на балканските народи

пред 7 мес.
Македонија

Пендаровски призна дека ќе се менува македонската историја во учебниците по желба на Бугарите-ако не следува вето

пред 9 мес.
Македонија

Ангел Димитров: Проблемот е во тоа што нашите колеги одбегнуваат да го прифатат терминот „заедничка историја“

пред 10 мес.
Македонија

Британците ќе го бришат од историјата Вилијам Гледстон, лабурист познат по фразата „Македонија на Македонците“

пред 12 мес.
Македонија

Oткако сакаше да ја укине како предмет, Царовска говори за важноста на историјата

пред 1 година
Реакција на Институтот за историја при УКИМ: Одбележувањето на 700 години од смртта на српскиот крал Милутин е невиден преседан

Среде Скопје ќе се одбележува годишнина од смртта на српски крал без македонски институции

пред 1 година
Бугарска фашистичка окупација или бугарска „хумана администрација и окупација“

Проф.д-р Тодор Чепреганов го прашува Заев: Да не случајно сакаш да кажеш дека македонските фашисти ги извршија сите злосторства во Македонија?

пред 2 години
Македонија

Глупостите за историјата Заев ги темпира за изборната кампања и за создавање антиевропејци

пред 2 години
Македонија

За Заев заедничката историја со Бугарија сега стана Балканска

пред 2 години
Македонија

Академик Камбовски: Британците по 30 години ја вратија „Историја“ како задолжителен предмет

пред 2 години
Македонија

Атанасов: Грешка е што се интегрира предметот „историја“ без да се консултира стручната фела, особено Катедрата за историја

пред 2 години
Македонија

Експрес.мк: Кој е историчарот, кој и дава поддршка на Царовска за укинување на историјата?

пред 2 години
интервју со професорот и историчарот

Новица Велјаноски: Ако историјата се стави во конгломерат од образовни дисциплини, таа би се изгубила, а со тоа и идентитетот

пред 2 години
Македонија

Зошто се кријат или што добиле историчарите кои работеле на новиот Концепт за да се откажат од историјата?!

пред 2 години
Македонија

„Брисел тајмс“: Бугарија и Македонија отворија историски теми за што не беа подготвени ниту општествата, ниту историчарите

пред 2 години
Македонија

„Професорот“ Заев: Децата учат непотребни работи

пред 2 години
Македонија

Академиците лингвисти застанаа зад историчарите-Транспарентно, стручно и одговорно кон историјата во сите степени на образование

пред 2 години
Македонија

Историчари и наставници до Царовска: Не правиме компромис и нема да седиме настрана – кој ќе ги сноси последиците?

пред 2 години