Украинскиот претседател Петро Порошенко денеска потпиша указ за одлуката на Советот за национална безбедност и одбрана за воведување воена состојба во Украина до 25 јануари 2019 година.

Да се активира одлуката на Советот за национална безбедност и одбрана од 26 ноември 2018 за вонредни мерки за обезбедување на државниот суверенитет и независност на Украина и воведување на воена состојба во Украина, стои во документ објавен на сајтот на украинскот претседател.

Указот треба да го потврдат и пратениците во Врховната Рада.

Керчки мореуз кој ги поврзува Црното и Азовското море е затворен за минување откако три бродови на украинската морнарица без дозвола влегле во руските територијални води.