Дел од рускиот конзулат во Харков, Украина, е запален кога група екстремисти го нападнала објектот со огнени факели.

Овој напад е продолжение на нараснатата тензија меѓу Украина и Русија, особено по вчерашната „жешка епизода“ во Азовско Море кај теснината Керч. По интервенцијата на руските поморски сили денес укрианскиот претседател Петро Порошенко издаде декрет за прогласување воена состојба.

Руски медиуми денес објавија дека во Харков, вториот по големина град во Украина, ектремисти, некои облечени со качулки и со штитови врз себе, фрлале факели врз објектот и палеле гуми.

Направена е минимална шетта на руското дипломатско претставништво.