Руското Министерство за надворешни работи соошти дека „сухој 27“ итно се кренал во воздух заради извидувачки авиони на САД и Шведска кои се приближиле до воздушниот простор на Русија.

„Судирот“ се одиграл над Балтикот, а се е документирано со камера од кокпитот на рускиот ловец.

Извидувачкиот авион „РЦ-135“ и шведскиот електроничен авион за прибирање информации „Галфстрим“ се движеле кон воздушниот простор на Русија, но „сухојот“ во тоа ги прекинал.

Су-27 летал на безбедна далечина, следејќи ги од воздушниот простор.