Унгарската влада ќе остане на своето вето за повеќегодишниот буџет на Европската унија и планот за економско закрепнување поради условувањето доделувањето на сумите со владеењето на правото, околу што Будимпешта е во подолг спор со бирократите во Брисел, потврди во четвтокот шефот на кабинетот на унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Портпарлот Гергели Гулјаш на брифинг за новинарите рекол дека премиерот Виктор Орбан, кој подоцна во теткот на четвортокот ќе се сретне со полскиот колега Матеуш Моравјецки, неговиот главен сојузник во оваа битка, ќе објават заеднички писмен став за актуелната криза.

Унагарија и Полска минатата седмица вложија вето на повеќегодишниот буџет на ЕУ и планот за закрепнување поради механизмот за исплаќање на поддршката со почитувањето на владеењето на правото, како што ќе процената во Брисел. И двете земји се во судир со ЕУ поради нејзината истрага за нивното наводно поткопување на независноста на судовите, медиумите и невладините органзиации. Поради таквата условеност со мејанизмор Будимпешта и Варшава би можеле да загубат простап до десетиците милијарди евра од буџетот на ЕУ.

Не е прифатливо кој и да е да ја поврзува исплатата на европските средства со политички критериуми, изјави Гулјас, ддоавајќи дека Унгарија е истрајна на својот став.

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лекен на двете земји им предолжи во средата во врска со ова прашање да се обратат пред Судот на ЕУ.

Доколку се сомневате, постои јасен пат: одете на Судот на ЕУ и таму проверете ги новите правила. Тоа е местото каде ги решаваме напите спотови околу правните текстови. И не на шетата не милиони европејци на кои итно им е поребна помошта, рече фон дер Лејен во нејзиниот популистички говор на пленарната седница на Европскиот парламент.

Тука зборуваме за кршење на владеењето на правото на штета на буџетот на ЕУ. Тешко е да се замилски дека некој во Еропа е против овој пронцип, истакна фон дер Лејен.

Меѓутоа, Гулјас и возврати дека двете земји немаат зошто да одат на Судот на ЕУ, бидејќи „не постојат прифатени критериуми за владеење на правото“. Додаде дека предлогот да се овозможи право на жачбна е „добар потег на германската влада“, но и дека тоа не е доволно.

Полскиот премиер Моравјецки пред пристигнуваето во Будимпешта, исто така, беше решителен во врска со полското вето.

Ги предупредуваме нашите пријатели во ЕУ дека не би требало да одат по тој пат, ќе разговараме за тоа со премиерот Орбан, рече Моравјецки за новинарите во Варшава.

 

Во контакт сум со премиерот на Словенија (Јанез Јанша) и со Вишеградската група (во која покрај Полска и Унгарија влегуваат и Чешка и Словачка) ио разгледуваме какко да гиу убедитем германскто и португалскот претседатеслствувае со ЕУ што е моќно поскорпо, а од 1-ви јули претседаваењето го презема Словенија, чиј премиер објави писмо во кое јасно ги објаснува ризиците, заканите и грешктие во врска со оваа урадба, рече полскиот премиер.

Амбасадорите на државите членки на ЕУ со просто мнозинството го потврдија компромиспот за механизмот за условеност, кој официјачлно се нарекува Уредна за заштита на буџетот на ЕУ. Оваа одлуа е испратен на усвојување на државите членки со пишана постапка.

Другите делови од пакетот, кои ја вклучуваат уредната за Повеќегодинапта финансиска рамја и одлуката за сопсштвените буџетски приходи, мора да бидат донесени со консензус, што во моментов не е можно против противењето на Варшава и Будимпешта.