Aбул Гани Барадар го нарекуваат за победник од војната во Авганистан. Тој пред три години од страна на Американците беше извлечен од затвор во Пакистан и се приклучи на Талибанците.

Тој важи за неофицијален лидер на Талибанците и мината година од Катар пристигна во Кабул бидејќи како што рече мораат да и служат на нацијата. Сега тој заменик премиер на Авганистан по повекувањето на Американците и разбегувањето на дсегашната авганистанска влада.

Тој има интересна биографија. Има 53 годни и беше на страната на Муџахедините во војната против Русите.Кога на почетокот на деведесеттите години трупите на Советскиот сојуз се повлекоа од Авганистан тој го основа талибанското движење како верско кое е насочено на верско прочистување на земјата и создвање емират.