Една од најопасните мафии која произлезе од поранешниот Советски сојуз е ереманската.
Киднапирање, перење на пари, оружје, и шверц на цигари се нивна „специјалност“.

Во Европа се најактивни во Шпанија и Франција каде и живее голем број ерменско малцинство.Но во последно време тие се навлезени и во спортско обложување, посебно во тенисот.

Ерменската мафија прави масовни измами ширум Европа. Таа мафија е структуирана хиерархиски и секој си ја знае својата задача. Има луѓе кои се одговорни за сметките, луѓе задолжени за „прење на парите“ и луѓе задолжени да воспостават контакт со играчите.

Последниот случај поврзан со подзејмето во Ерменија е оној од денеска во кој македонски дипломати му помогнале на познат криминалец и политичар со македонски пасош да избега од земјата.