Канцеларката Ангела Меркел ќе биде првиот шеф на германската влада после Адолф Хитлер кој ќе го посети вагонот во кој на 11 ноември 1918 година потпишано е примирје со кое е ставен крај на Првата светска војна.

Хитлер таму заминал бидејќи во 1940 година Франција била поразена, додека Меркел планира мировна церемонија на која ќе се состане заедно со францускиот претседател Емануел Макрон.

Необичното патување до Довил во Нормандија доведе до тоа железничката кола 2419Д да стане вагонот во кој е потпишано примирјето во големата војна, во шумите на северот од Франција, бидејќи Германците го нападнале седиштето на заедничката сојузничка команда.

фото: википедија

Вагонот прерасна во светилиште на мирот и душевната рамнотежа и подоцна е претворен во музеј.