Руската војска има уште три нереализирани цели до конечната победа во војната во Украина, прогонзираат американските експерти.

1.Појдовна точка за освојување на Одеса е токму Херсонската област, каде што се наоѓаат најгусто населените подземни градови на руската армија. Оваа операција ќе ја отсече Украина од Црното Море и ќе го оневозможи нападот на руски бродови и пристаништа со пловечки дронови.

Американскиот институт за проучување на војната вели дека е веројатно дека Придњестровје, регион со словенско население што се отцепи од Молдавија, наскоро ќе бара анексија од татковината и ќе истурка низ Украина кон Одеса за да се приклучи на руската армија.


2. По падот на Авдејевка и Маринка, се отворил патот на руските сили за напад на украинската тврдина во Угљедар. Руските сили веќе го зазедоа селото Победа, важна точка на рутата што им овозможува да го опкружат Угљедар од три страни и да го освојат, исто како што го направија претходно Авдеевка и Бахмут. Падот на уште една тврдина може да предизвика колапс на целата украинска одбранбена линија.

3. Харков, град на истокот на Украина, е голем колку Белград, а населението говори руски јазик. На почетокот на војната, Русите го окупираа самиот центар на Харков, но  се повлекоа од градот бидејќи не ангажирале доволно сили да го задржат. Сега околу 40.000 руски војници се концентрирани само на рутата низ Купјанск, а украинските генерали отворено велат дека очекуваат напад од другата страна, преку старата граница со Русија.