Една од поинтересните приказни за дресовите на Адидас е поврзана со учеството на Југославија на Светското првенство во 1990 година. Сега овој дрес вреди вистинско богатство кај колекционерите.

Адидас пред Мундијалот во Италија го направи еден од најубавите дресови и ги посвети на Франција. Југославија беше подобра од Франција во квалификациите и спречи учество на Светското првенство.

Приказната вели дека Адидас одлучил да не им откажат комплетот и го доделиле на Југославија.

Направена е едноставна промена, така што наместо галскиот петел, на дресот бил зашиен грб со шест факели. Така, сините го добија најубавиот дрес за последното учество на големото натпреварување.