Помошникот заменик државен секретар на САД, Вес Мичел смета дека Србија во моментов се наоѓа на линија на огност помеѓу Истокот и Западот и дека недоволната заинтересираност на САД за Балканот го искористиле Русија и Кина.

Тој тврди тврди дека овие две земји го шират своето политичко, воено и трговско влијание со сите можни средства и дека САД тоа мора да го спречат.

Според САД, Србија засега е единствената земја која засега се обидува да држи неутрална позиција и добри односи со сите светски моќници и дека тоа е загрижувачки