Премиерот на Буарија, Кирил Петков во интервју за романска телевизија говореше за последните светски случувања, навраќајќи се и на блокадата на Македонија од Бугарија.

„Бугарите треба да сфатат дека НАТО не е во Бугарија, туку Бугарија е во НАТО. Не можам да бидам одговорен за ништо во овој случај. Решив дека иднината на Македонија и Албанија мора да биде во ЕУ – тоа е добро за регионот“, рече Петков.