Албанските екстремисти на Косово во моментов кријат најмалку 250.000 нелегално оружје, главно автоматски пушки калашников, што претставува голема закана за безбедноста на регионот. Податоците за нелегалното оружје ги  објави косовската полиција.

Директорот на Секторот за јавна безбедност Менсур Хоти вели дека има само околу 37.000 легализирани оружја и дека во 2017 година, кога е донесен „законот за оружје“, биле поднесени само 2.000 барања за легализација.