Во Јужна Митровица е откриена биста на водачот на ОВК Адем Јашари.На откривањето на бистата присуствуваа претставници на општината, граѓани на Јужна Митровица и неговите внуци Рифат и Беким Јашари, јавува „Репортери“.

Бистата е откриена во денови кога Косово ја  независностa. Пред неколку дена биста си откри и премиерот на Косово Албин Курти.