Премиерот на Косово Албин Курти сака да остави траен белег на неговото владеење. Тој денеска во Подуево ќе ја открие својата статуа.Да, Курти ќе добие споменик што било негова голема желба.

За да не биде дека тоа е платено со државни пари, официјално споеменикот го финансирал припадник на албанската дијаспора.

Курти е многу активен во Македонија како неофицијален партнер на СДСМ во обид да ги убеди Албанците да го поддржат кандидатот за претседател на т.н Европски фронт.