Се заострува грчко-турскиот конфликт на Средоземното море. Двете земји кои се членки на НАТО се на раб на војна поради островот Кастелорзио во чија близина Турција сака да почне бушење во потрага за природен гас.

Грција предупредува дека според поморското право и припаѓа 40.000 квадратни километри.Турција смета дека грчки се само шест наутички милји околу островите.