Поранешниот американски претседател Бил Клинтон за време на изборите на кои се борел за втор манадат барал војната во Босна и Херцеговина што побрзо да заврши за да не му пречи во кампањата. Тој дури бил подготвен да се направат и отстапки во корист на Србите , се наведува во тајниот план кој го објави „Гардијан“.

Во транскриптите се чита дека Клинтон е разочаран што босанските муслимани не успеале да ја зачуваат Сребреница.

Ако планот на Клинтон пропаднел тој бил подготвен на воздушна поддршка на муслиманско-хрватските сили во борба против Србите