По парламентарните избори одржани вчера, Германија има долг пат до новата влада најверојатно да биде составена од тричлена коалиција.

Големата коалиција, која повторно би се состоела од ЦДУ/ЦСУ и СДП, според анкетите, е влада поддржана од само осум проценти од Германците. Меѓутоа, поради кризата, се уште е можна варијанта, но ЦДУ постојано нагласува дека никогаш не сака да биде помал партнер на СПД.

По изборите и СПД и ЦДУ/ЦСУ најавија дека сакаат да формираат влада.

Со оглед на тоа што СПД, според сегашните резултати, е победник на изборите, може да формира влада со Зелените и ФДП