Во Германија се запленети фалсификувани банкноти од долари со номинална вредност од 103 милиони долари, кои наводно дошле од Турција и биле складирани пред да бидат испратени во Соединетите Американски Држави, соопшти денеска криминалистичката полиција на германската сојузна покраина Шлезвиг-Холштајн.

Според нивните изјави, полициските службеници пронашле 75 картонски кутии со лажни долари во стан и на две адреси на фирмата, откако добиле дојава од американските власти, што ја водела истрагата до фирми во сопственост на лице осомничено дека „извезувале“ фалсификувани пари во САД во минатото..

Банкнотите се препознаваат како фалсификати на поблиска проверка, но германската централна банка и американските власти веруваат дека тие лесно се помешаат со вистински банкноти во секојдневниот живот, соопшти полицијата во Шлезвиг-Холштајн, најсеверната покраина во Германија.

Се верува дека фалсификуваните банкноти потекнуваат од турска веледрогерија која ги користела компаниите на осомничениот во Џибек, во близина на германско-данската граница, за нивно привремено складирање.

Осомничениот е на возраст од 42 години и е државјанин на Турција. Тој не беше уапсен, но се соочува со истрага според германските закони против фалсификување.