Израелските одбранбени сили (ИДФ) објавија видео од пресретнување на беспилотно летало над областа Еилат.

Уништувањето на борбеното беспилотно летало, за кое се верува дека е лансирано од Јемен, е извршено со помош на системот за воздушна одбрана „Железна купола“ (АВО) поставен на бродот.

Оваа поморска варијанта е позната како C-Dome.

 

Железната купола“ е мобилен систем за противвоздушна одбрана, кој работи во сите временски услови. Во функција е во 2011 година и за нејзиниот развој се потрошени приближно 200 милиони долари