Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ на својот фејсбук профил потсети дека на денешен ден е отпечатена стихозбирката „Бели мугри“ од Кочо Рацин и праша: На кој јазик е отпечатена?

25 ноември 1939…

На кој јазик е испечатена книгата “Бели Мугри” од Коста Солев Рацин?

Испечатена е 1939 година, токму на денешен ден, на македонски јазик, кој не бил “формално” и “официјално” кодификуван, НО ПОСТОЕЛ…
…”Ако млади си години
по друмишта, по патишта
в младост горка распосеjаф —
погледни ми право в очи:
ти ли беше што пееше
„Аjдутин мајкa не рани… “
И ако не умрам дома
туку кaj што стии пиштат
в борба искри кај што лштат —
блазе, речи на душата —
има зошто душа да е!”

25 ноември 1939…
На кој јазик е испечатена книгата “Бели Мугри” од Коста Солев Рацин?

Испечатена е 1939 година, токму…

Posted by Илија Димовски on Tuesday, November 24, 2020