Ужгород, административното седиште на Закарпатската област, се наоѓа на самиот југозапад на Украина. Тоа е единствениот главен град на украинскиот регион во кој нема полициски час и не бил погоден од ниту една руска ракета од почетокот на војната

Љубителите на теориите на заговор велат дека причина за отсуството на ракетни напади врз Закарпатија е договорот меѓу унгарскиот премиер Виктор Орбан и рускиот претседател Владимир Путин.

Сепак, жителите на Закарпатија велат дека вистинската причина е недостатокот на стратешки капацитети во регионот и близината на неколку земји-членки на ЕУ и НАТО. Ужгород се наоѓа на границата со Словачка, а од Унгарија е на околу 30 километри. Историјата на градот датира од 9 век.

Античкиот Ужгород често го нарекувале „прозорец кон Европа“, бидејќи се наоѓа во срцето на Транскарпатија, а неговата локација и мултикултурното влијание го направиле едно од најатрактивните места во Западна Украина.