Maлата Сораја била забележана од поранешниот либиски лидер Моамер ел Гадафи кога имала само 15 години кога тој го посетил нејзиното училиште. Гадафи не се двоумел да го добие она што го сака – набрзо испратил свои луѓе да го донесат девојчето од нејзиниот дом во Сирт. Сораја, како и многу други девојки, била принудена да стане сексуална робинка на Гадафи и дел од неговиот харем.

Исповедта на Сораја веројатно не се разликува многу од горчливите и ужасни приказни на другите девојки, но нејзината ја виде светлината на денот во книгата „Харемот на Гадафи“ на француската новинарка Аник Козан. Сораја, чиј вистински идентитет е заштитен со тој псевдоним, без двоумење и многу детално го опишала своето трагично искуство, поткрепено со сведоштвата на луѓето кои ја познаваат неа и другите девојки од харемот. Ова е извадок од книгата во која Сораја го опишува моментот кога првпат пристигнала во храмот и се соочила со својот нов живот.

Возевме долго време. Немав поим за времето, но се чинеше дека ќе трае вечно. Заминавме од Сирт и поминавме низ пустината. Гледав право напред не осмелувајќи се да поставам какви било прашања. И тогаш стигнавме во еден вид камп. Имаше неколку шатори и огромна приколка или многу луксузно камперско комбе. Мабрука тргна кон камперот, со знак да ја следам, а во друг автомобил, кој го напушташе местото, помислив дека видов едно од девојчињата од училиштето кое исто така беше избрано да се поздрави со водачот претходниот ден. Тоа требаше да ме смири, но кога влегов во камперот ме обзеде неописливо чувство на страв. Како целото мое битие да се бореше против оваа ситуација. Како интуитивно да знаев дека нешто многу, многу лошо се случува – се наведува во книгата.