Украинскиот претседател Петро Порошенко го објави создавањето на автокефална православна црква на Украина.

Им честитам на сите создавањето автокефална православна црква на Украина, основана сега во црквата Света Софија. Овој свет ден ќе влезе во историјата како ден на создавањето на обединета автокефална црква во Украина, денот на нашата конечна независност од Русија – изјави Порошенко, обраќајќи им се на присутните на плоштадот пред црквата по соборот за обединување.

Учесниците во црковниот собор за обединување обединет во Киев го избраа Митрополитот Епифаниј од Киевската патријаршија за прв човек во Украинската православна црква.