САД се најголема воена сила во светот со буџет од 649 милијарди долари долари. Затоа тие трошат и најмногу пари за војни во светот во последниве 50 години.

Па така, од Виетнам до последната војна во Сирија САД имаат потрошено неверојатни 8.6 билијарди долари. 4 билиони долари ја чинале САД Втората светска војна, во Ирак еден билион, а во Авганистан во осумдесетите потрошиле 1 билион долари, пренесува „Б 92“.Во Заливската војна потрошиле 100 милијарди долари, а во Корејскиот 400 милијарди.

Скапа демократија, нема што.