Неспоредливи се бројките ако се земе воениот потенцијал на Иран и САД. Воениот буџет на Американците е 648 милијарди долари, а на Иран само 13. Иран има само половина милион активни војници а Иран милион и триста илјади..

Голема е разликата и кога се работи за вооружувањето. САД има над 6000 тенкови, Иран 1.500, а пак авиони Иран само 300, а САД над 3.000, анализира Дојче Веле.