За блискоста на Евгени Пригожин и Владимир Путин говори и фактот што водачот на Вагнер во почетокот на деведесеттите развивал бизнис со храна и угостителство. Тој во 1997 година отворил ресторан во Сант Петерзбург кој го нарекол „New Island“. Се работело за еден од најлуксузните ресторани во тоа време на Путин често ги носел високите гости таму на вечера. Така во една прилика таму дошол и со поранешниот претседател на Франција Жак Ширак.

Подоцна Вагнер станал и главен добавувач на храна во Кремљ и еден од најдобрите пријатели на Путин.