Германскиот  весник „Билд“  објави манифест од 50 точки, насловен „Германија, имаме проблем“ во кој го привлекуваат вниманието на хаосот во кој моментално се наоѓа светот, особено од почетокот на војната во Израел. , но и хаосот со мигрантите.

Во манифестот се бара од мигрантите да бидат љубезни, да се ракуваат, ножевите да ги остават дома и дека девојчињата имаат право да се капат во базен со костим за капење.

Што вели манифестот?

1. Член 1 од Основниот закон важи за секој што живее во Германија: „Човековото достоинство е неприкосновено“! (недопирлив)

2. За нас нема неверници! Секој може да верува во што сака – може да биде и Дедо Мраз.
3. Кој смета дека нашиот Устав и нашиот правен поредок акумулираат необврзувачки совети, треба што поскоро да ја напушти Германија.

4. Кој сака постојано да живее овде мора да научи германски. Само ако зборуваме на ист јазик, можеме да се разбереме.

5. Секој може мирно да протестира за своите верувања во Германија. Слободното изразување на мислење не вклучува напад на луѓе или тепачка, палење автомобили, славење на убијците.

6. Не се маскираме или прикриваме, туку се гледаме в лице (освен ако не е карневал или корона).

7. Нашето слободно општество слави почит и љубов кон ближниот.

8. Безбедноста на Израел како германска државна причина е во позадина на најтемното поглавје од нашата историја! Ова значи: Нема дебата за залагање за безбедноста на еврејскиот народ. Критиката на политиката на Израел, се разбира е дозволена.

9. Ве молиме бидете љубезни: Велиме ве молам и ви благодариме.

10. При поздравување или разделба, со задоволство подаваме рака.

11. Полицијата ја сметаме за „пријател и помошник“, а не за репресивен апарат или непријател или противник.

12. Многу Германци јадат свинско месо. Но, во нашата земја има и 10 милиони вегетаријанци или вегани. Слободата поминува и низ стомакот.

13. Државата има монопол на насилството. Освен надлежните државни органи, никој нема право да употребува сила врз луѓе и нешта.

14. Прифаќаме дека нашиот слободно избран Парламент ги утврдува правилата за нашиот заеднички соживот, кои можат да се проверат од независни судови.

15. На мажите им е дозволено да сакаат мажи, а на жените им е дозволено да ги сакаат жените. Оној што има проблем со тоа е самиот проблем. Сакајте и дозволете се да бидете сакани!

16. А во случај некој да не се чувствува како жена или маж, ниту таа ниту тој нема да бидат прогонувани или казнети. Овде на граѓаните им е дозволено да размислуваат надвор од кутијата и да живеат така.

17. Под социјални власти не подразбираме работодавач туку институција која им помага на луѓето кои не можат да работат и се во финансиски проблеми. Но, не за луѓе кои не сакаат да работат.

18. Ние го почитуваме судството, бидејќи тоа суди, без разлика за која личност се работи.

19. Жените во базен носат бикини или костими за капење. И кој сака да плива во Источното Море, и тоа е во ред!

20. Жените и мажите се еднакви во секој поглед.

21. Еднаквост постои и во исплатата на платите (на тоа треба уште да работиме!)

22. Ние дебатираме контроверзно и страсно, но не ги навредуваме оние кои мислат поинаку.

23. Ние сме толерантни со толерантни.

24. Немаме толеранција за нетрпеливост!

25. Петардите користиме само за новогодишната ноќ, односно кога е дозволено.

26. Не ги палиме знамињата на земјите што не ги поддржуваме. Тоа е кривично дело.

27. Ние ја почитуваме секоја религија, но јасно ја одделуваме религијата од државата.

28. Прељубниците нема да бидат екскомуницирани, а камоли тепани или каменувани! Во случај на развод важи заедничкото право на грижа за децата. Не е важно кој го предизвикал разводот.

29. Жената во брак не мора да биде девица!

30. Кој бара заштита кај нас поради политички прогон или војна, ја добива. Често му дозволуваат да остане, иако нема право на тоа. Не очекуваме благодарност за тоа, иако тоа би било соодветно. Но, она што го бараме е безусловно почитување на нашите закони и почитување на нашите вредности и нашиот начин на живот.

31. Ние не венчаме деца! Ниту мажи со повеќе од една жена.

32. Жените сами одлучуваат – исто како и мажите – за тоа како се облекуваат, со кого се пријатели, кого сакаат, дали повеќе сакаат да одат во диско или во црква, кого ќе изберат и каква работа ќе работат.

33. Германија е земја на луѓе кои сакаат да прават скара. По пикникот во парк, ѓубрето го собираме по себе.

34. Ножот ни е во кујната, а не во џебот од панталоните

35. Плаќаме даноци, затоа што знаеме дека тие се темелот на државата.

36. Ако жената му каже „Не“ на мажот, тогаш вреди без ако и или. Се друго спаѓа под кривично дело сексуално вознемирување или силување.

37. Очекуваме секој, кој може и му е дозволено, да најде работа и да се грижи за својата издршка за живот, дури и ако социјалната помош или додаток е повисока од платата.

38. Во Германија, училиштето е задолжително. Ние веруваме во важноста на образованието и учењето.

39. Во автобусите и возовите им оставаме слободни места за стари лица и лица со посебни потреби.

40. На здравје, Германија! Во оваа земја пивото и виното се дел од културата. Тоа треба да се почитува, а тие што не сакаат да пијат не мора.

41. Колку долго или кратко е здолништето, одлучува жената која го носи.

42. Секој што не може да поднесе карикатура на политичари, познати личности, богови или пророци не е на вистинското место во Германија.

43. Медиумите ги испитуваат политичарите, но ние фундаментално веруваме дека оние кои се избрани носат вистински одлуки за доброто на народот.

44. Честа не значи право на посилниот.

45. На социјалните мрежи, почитта и благодарноста се исто толку прифатливи како во супермаркет или во канцеларија.

46. Се трудиме да ја заштитиме нашата околина. Затоа што одржливоста е иднината.

47. Германија има срце кога се во прашање децата. Тие не се борат, туку се поддржани.

48. Не се свири кон жени

49. Овде, момчињата и девојчињата се смеат заедно на училишни излети, спорт – и часови по пливање.

50. Го сакаме животот, а не смртта.