Фармацевтската компанија Фајзер потпиша договор со организацијата во Обединетите нации да им дозволи на другите производители да направат експериментален лек против Ковид-19.

„Фајзер“ изјави дека ќе даде лиценца за лекот против корона на организацијата „Medicines Patent Pool“ во Женеа што дополнително ќе им овозможи на компаниите да го произведуваат лекот за употреба во 95 земји, или околу 53 отсто од светската популација, пренесува Танјуг, цитиран од АП.

Договорот исклучува некои големи држави кои поминале низ силни бранови на пандемии.

Бразил може да ја продаде лиценцата за производство на лекот за други земји, но лекот не може да се произведува за употреба во Бразил.