Историската епидемија на ебола, што во Конго трае веќе една година, се прошири на трета провинција, соопштија од Министерството за здравство на оваа централно африканска земја.

Најновите два случаја се потврдени во регионот Јужен Киву со што бројот на заболени се искачи на 2.7654. Дури 1.808 од нив починале од болеста, се наведува извештајот на министерството.

Ваквите бројки ја прават спидемијата, што изби на 1 август минатата година, втора по обем во историјата.