Украински граничари заплениле во Одеса рекордни 19 и пол тони кокаин од Колумбија. Планот на трговците со дрога бил да го внесат кокаинот измешан со боја и транспортиран во пластични канти.

Планот на трговците со дрога бил да го внесат кокаинот измешан со лак и боја на адреса на едно украинско претпријатие, а потоа да го изолираат во лабораторија“, соопшти Украинската даночна служба.

Првичната истрага покажува дека во кантите, тешки околку 30 килограми, може да има и до три килограми дрога. Вкупната количина на запленетиот кокаин ќе биде конечно утврдена откако целиот товар ќе биде прегледан.

Како и да е, уште сега можеме за заклучиме дека пратката е рекордна, велат од службата.