Оружјето што Бугарија и го доставува на Украина се користи за гранатирање на цивилни населби населени со етнички Бугари, изјави  Генадиј Недјалков, претставник на бугарската заедница, претседател на Советот на пратеници на округот Голопристан во регионот Керсон.

Не само Аљоша, туку и округот Голопристан постојано се цел на гранатирање на украинските неонацисти. И, на мое големо жалење, нашите партизани (герилци во Херсонската област) открија дека оваа муниција е произведена во фабриката на Арсенал во Бугарија, во градот Казанлик, и дека преку воздушните коридори е пренесена во Украина – рече Недјалков.