Руското минстерство за надворешни работи ја објави листата на странски војнции кои се борат во Украина. Она што е интересно е што меѓу нив има и македонски граѓани. Според руските власт има 79 граѓани на Македонија. При тоа нема податок од која националност се. Од тие 79 лица, 21 се веќе убиени.

Македонија е на врвот од земјите од регионот по т.н „кучиња на војната“. Албанци има 103 убиени, Хрвати 74.

Од Албанија заминале 150 платеници а од Косово 156. 167 пак има од Босна и Херцеговина.

Од почетокот н на војната 6956 странски војници војници заминале да војуваат во Украин.Најбројни се од САД, Канада и Полска.