Српскиот епидемиолог Зоран Радовановиќ изјави дека според бројот на новозаболени на дневна основа, како и процентот на заразени од бројот на тестирани, Србија во моментов е во „црна“ зона.

Тој потсети дека со денови, бројот на нови случаи на инфекција е околу 5.000, а процентот на заразени е околу 35 отсто.

-Ние сме во црната зона, ако земете процент на новозаразени ситуации, тоа е драматично, но Ѓурѓовден не презедовме правилни мерки, изјави Радовановиќ за телевизијата N1.

По повод најавите за ублажување на мерките, тој рече дека Србија во моментов има поблаги епидемиолошки мерки од остатокот од Европа и оцени дека би било „апсурдно“ дополнително да се ублажуваат во ситуација која е „полоша отколку во другите земји “.

Радовановиќ го поздрави фактот дека на граѓаните на соседни земји им било овозможено вакцинирање во Србија, но додаде и дека тоа мора да се направи епидемиолошки безбедно, јави Бета.