Ставот на Бугарија за преговарачкиот процес со Македонија е зачувуван како што е наведено во точките од коалицискиот договор, изјави денеска бугарскиот премиер Кирил Петков во Собранието. Тој потврди дека на 18 јануари ќе биде во Скопје. Петков тоа го изјави на седница за пратенички прашања, како одговор на прашање на поранешната министерка за надворешни работи Екатерина Захариева.

Нашиот став ќе го надградуваме со пет посебни комисии за да ги подобриме односи, рече премиерот.

Тој го наведе примерот на комитетот за инфраструктура, еден од петте што треба да се формираат бидејќи нема добри транспортни врски меѓу двете земји.

Подготвени сме да им помогнеме на нашите соседи во борбата против корупцијата. Во нашата коалиција имаме апсолутно јасен заеднички став, договорен пред очите на целиот бугарски народ. Со одењето на разговорите на 18 јануари покажуваме дека добрососедството е основен принцип во односите со Македонија, рече Кирил Петков.

Екатерина Захариева во својата реплика истакна дека работните групи се веќе вклучени во Договорот за добрососедство и истакна:

МНР испрати многу детален патоказ до претходната редовна влада за работните групи што ги предлагате, за Коридорот 8 и за говорот на омраза. Тие се договорија да одговорат на 20 декември, отстранувајќи ги роковите, конкретните обврски итн. Ви посакувам успех, се плашам дека многу брзо ќе разберете зошто овие работи ги нема, рече Захариева.

„Се надевам дека нашата влада ќе ја покаже разликата меѓу добрите планови и постигнатите резултати“, ѝ одговори Петков.