Еден од најзначајните научни умови во историјата на човештвото, Никола Тесла, е починат на денешен ден – 7 јануари 1943 година, а по повод таа годишница, на големиот научник му бешемпосветена емисија во Бугарија

Во програмата „Операција Историја“ порачаа дека Никола Тесла имал бугарски корени , а таквото тврдење го темелат врз тоа, како што велат, крштеницата на Тесла била на чист бугарски јазик.

Истовремено, во емисијата го отвораат прашањето дали е издржана теоријата дека семејната историја на Никола Тесла има бугарски корени.