Демократската партија на социјалистите во Црна Гора на поранешниот претседател Мило Ѓукановиќ (ДПС) купила софтвер кој ги совпаѓаше броевите за социјално осигурување на граѓаните со нивните профили на социјалните мрежи или онлајн податоци за да влијае на нивните политички ставови за време на кампањата за претседателските избори во 2018 година.

„Вијести“ располага со обемна документација што државните ревизори ја заплениле при финансиска контрола на партијата во 2019 година за набавка на софтвер, кој во тест фаза им овозможил да ги препознае и да влијае на политичките ставови на околу 40.000 граѓани…