Кој и како се борел за Косово најдобро е прикажано во ова видео кое го објави „Република.рс“. Во видеото се објаснува како за време на поранешниот претседател на СРЈ  Воислав Коштуница беа помилувани 1.800 албански криминалци, на чело со актуелниот премиер на Косово Аљбин Курти. Помилувањето го потпишал самиот Воислав Коштуница.

Порашениот министер за надворешни работи Вук Јеремиќ пак испрати небулозно прашање  до Меѓународниот суд на правдата со што го олесна патот на косовската незавиност а за тоа беше пофален и доби благодарница во албанските медиуми.

Видеото погледнете го тука