По налог на поранешниот американски претседател Џон Кенеди, на сметката на Југославија биле префрлени 2,5 милијарди долари. Супертајниот вселенски проект „505“, кој Јосип Броз Тито го претстави на Вашингтон. Со овој програм требало САД да обезбеди предност пред тогашниот Советски Сојуз, дознава „Република.рс“.

Програмата требало да се спроведе пред слетувањето на Месечината на Јуриј Гагарин во април 1961 година.

Американската тајна служба го известила на Кенеди дека Југославија развива програма што ќе биде целосно погодна за Америка.

Сепак, работите тргнале наопаку неколку години подоцна. Повеќето документи и планови се покажале неупотребливи. Во 1963 година, само еден месец пред атентатот на Кенеди,

Тито отишол во Америка да ги среди работите. Епилогот од оваа посета е американскиот ултиматум и барањето на Кенеди да се среди програмата или да се вратат парите плус каматата.

Кога тимот на „Аполо 11“ го посетил Белград во октомври 1969 година, тогаш претседателот Ричард Никсон преку преговарачкиот тим му кажал на Тито дека повеќе нема да толерира изговори. Му кажал и дека парите што му се исплатени сега стануваат заем чија вредност поради камата пораснала на цели 20 милијарди долари.