Сега нема време Бугарија да го укине ветото за Македонија порача претседателот на источниот сосед од Летонија.

Националната рамковна позиција беше развиена и усвоена со одлука на Советот на министри во 2019 година и поддржана од бугарскиот парламент со декларација. Сегашниот пристап не може да функционира, Советот на министри мора, како резултат на експертизата на Министерството за надворешни работи, доколку на кој било начин ќе ажурира, со својата одлука да ја ажурира националната рамковна позиција и дури потоа да ја испрати оваа рамковна позиција до парламентот. и да го одобри, а не обратно како што е моментално. изјави  Радев.

Ова води до блокада и неможност да се донесе одлука-објасни Радев.

 

Предлозите на француското претседателство ги оцени како најдобри и најправедни во моментов.

„Билатералните прашања треба да се покренат на ниво на ЕУ – преговарачка рамка, ова не се само билатерален спор околу историјата, тоа се прашања кои ги засегаат темелите на ЕУ и по многу состаноци и убедувања, европските партнери конечно сфатија дека ова е место.да се решат овие прашања и тие се веќе поставени во европската рамка како пристап“, нагласи Радев.

 

Еднаквост на македонските Бугари со другите народи, а не малцинство.

Тој испрати и ново барање до власта во Скопје.

Никогаш не сме зборувале за малцинство. И Министерскиот совет и Народното собрание нека решат стручно дали билатералниот протокол со Скопје доволно го брани бугарскиот интерес“, додаде претседателот.

„Едно е јасно – во моментов нема време ова да се случи како укинувањето на ветото-јасен е Радев.

Нема шанси тоа да се случи сега. Затоа што овој протокол мора да биде усвоен и од бугарскиот парламент и од парламентот во Скопје. Доколку има нема јасни механизми со мерливи критериуми „Ова не е решение“, додаде Радев.