Србија во наредниот период ќе биде изложена на најбрутален притисок во однос на Косово. Освен политичките закани и економските услови, менторите на Албин Курти решија да го подигнат размерот на уцена на Белград и да го поддржат во нови акции на тероризирање на Србите, чија цел не е де- ескалација, но предизвикување вооружени конфликти,анализира „Република.рс“.

Весникот тврди дека турските офицери со помош на Велика Британија изработиле план за излез на т на косовските безбедносни сили до административна линија, а нивното сценарио не исклучува воени напади врз нашите безбедносни сили до Краљево.

Создаден е под лажни изговори дека наводно е план за одбрана на Косово од можна инвазија на српските безбедносни сили на северот открива Милован Дрецун, претседател на парламентарната комисија за Косово.

Турција презеде голема улога на безбедносното поле. Има план направен од турски офицери, кој наводно е од одбранбен карактер и вклучува план за одбрана на Косово од можен упад на нашите безбедносни сили на Северот . Но, всушност беше направен офанзивен план, кој вклучува дури и крајно брутални воени напади на местата каде што се сместени нашите безбедносни сили на територијата на централна Србија, по административната линија, од Врање, па сè до Краљево и Рашка. Планот е направен со помош на Велика Британија – објасни Дрецун.