Коста Кецмановиќ имал тајна тетратка, која е полна со такви грозоморни набљудувања и детали што дури и истражителите останале зачудени,дознава српски Телеграф.

При претресот на станот е пронајден дневник кој ги објаснува мотивите на страшното злосторство и укажува дека убиецот бил опседнат со зло и имал целосно нарушени морални вредности.

Очигледно е дека Коста бил фасциниран од сатанистичките ритуали и симболите на смртта. Тој ги снимал своите набљудувања, сосема несвојствени за дете на таа возраст. Заедно со имињата на неговите соученици, тој цртал глави и пентаграми на трупови, напишал дека ги мрази, дека никој не го разбира и дека ќе се одмазди.

Од тие белешки може да се види дека, бидејќи бил многу интелигентен, ја проучувал историјата на античките народи, но се фокусирал на боговите на смртта, грчкиот Танатос и египетскиот Шекер. Тој бил фасциниран од сè што има врска со смртта и убиството.