Српската влада одлучи 24 мај да биде прогласен за државен празник.Денот на словенските просветители ќе биде неработен ден за сите граѓани. Српските власти сметаа дека и нивната држава треба да даде придонес за делото на светите браќа.

Досега 24 мај беше неработен ден во Македонија и во Бугарија. Овие земји испраќаат и оделни делегации на поклонение на гробот на Кирил во Рим. Се уште е нејасно дали и Србија ќе приклучи кон одбележувањето.