Западните сили потпомогнати од Бакир Изетбеговиќ имаат подготвено план за симнување од власт на претседателот на Република Српска Милорад Додик.Тој е трн во око за ЕУ и НАТО поради своитте проруски ставови.

Планот предвидува тој да се тргне од власт преку т.н македонско сценарио со шарена, односно обоена револуција која беше главно оружје на тогашната опозизија за да дојде на власт.

За таа цел во Република Српска ќе бидат ангажирани навивачите на Железничар и Сарајево кои треба да предизвикаат „спонтани“ нереди кои би биле вовед во шарената револуција.