Еден од најконтроверзните политичари на Балканот, Чедомир Јовановиќ најави дека се враќа во политиката.По неколкугодишна апстиненција тој најави дека со неговата Либерална партија ќе учествува на изборите на 17 декември.

Јовановиќ е поранешен предводник на движењето „Отпор“ против Милошевиќ и важи за еден најбогатите политичари во Србија.

Беше најблизок соработник на убиениот српски премиер Зоран Ѓинѓиќ кој „случајно“ беше на скијање во Италија на денот на убиството.

Јовановиќ беше пријател и со водачите на Земунскиот клан па дури и наводно ги посетувал во затвор.