Албанските нарко банди користат мигрантски кампови на северот на Франција како центри за регрутирање, нудејќи им да платат за премин на оние кои сакаат да работат во „британската нарко индустрија“ по пристигнувањето, пишува Би-Би-Си.

Според податоците на британската влада, Албанците сочинуваат речиси една третина од 38.000 луѓе кои до сега оваа година пристигнале во Англија со брод преку Ла Манш.

Високи полициски и имиграциски службеници од двете страни на Каналот се загрижени поради зголемената улога на албанските посредници во организирањето на овие премини.

Би-Би-Си од прва рака дозна дека градовите во близина на албанскиот главен град Тирана останале речиси празни и дека многу млади Албанци биле намамени на францускиот брег.

Во францускиот град Данкерк ова лето, очевидци велат дека Албанците презеле дел од главниот мигрантски камп таму.

И малите хотели околу станицата сега се сложени прифатни центри за албанските мигранти.Нивните врати се трајно затворени за другите гости, нема персонал на повидок.

Ова се некои од местата каде албанските посредници чекаат клиенти, служејќи како клучна врска за премините со бродови во кои доминираат ирачко-курдските мрежи.