Над 400.000 Бугари се иселиле од земјата во последните седум години, објави весникот „24chasa.bg“.

И покрај членство во Европската унија и во НАТО, Бугарите масовно ја напушаат земјата. Најголем дел се селат во Германија и во Франција.

Надвор од Европа, Бугарите емигрираат во Австралија и во Нов Зеланд, секоја година најмалку по 10.000.