90 % загадуваат домовите, 10 % возилата

Деведесет проценти од загадувањето со ПМ честички во Скопје доаѓа од загревањето на домаќинствата, а само 10 проценти од транспортот, покажуваат резултатите од тригодишното истражување спорведено од Инстражувачкиот центар за енергетика и одржлив развој при МАНУ

Со истовремена имплементација на сите предложени мерки, до 2025 година емисијата на ПМ честички предизвикана од затоплувањето на домовите може да се намали и до 93 проценти, додека транспортот може да предизвикува 60 проценти помалку ПМ загадување

Најнови видеа