Според претседателот на Бугарија, Румен Радев, посетата на премиерот Кирил Петков на  Македонија беше избрзана.

Посетата на премиерот беше избрзана, имав искрени разговори со него, рече претседателот Радев во одговор на прашање. За бугарската дипломатија е важно целосно да го реализира својот професионален капацитет, да не верува на надворешната експертиза, невладините организации и да не подлегнува на надворешниот притисок, рече шефот на бугарската држава.

Секоја избрзана акција на бугарската влада, секој позитивен прелиминарен сигнал може погрешно да се протолкува како некакви отстапки од бугарска страна, изјави Румен Радев.

Запрашан за средбата на претседателот Стево Пендаровски со ОМО Илинден, Румен Радев рече дека за жал постапките и однесувањето на претседателот на Република Македонија не придонесуваат за толку посакуваниот напредок на РСМ кон ЕУ. Секое барање за реципроцитет во граѓанските права е контрапродуктивно. Македонските Бугари се борат за еднаквост, која ќе биде загарантирана во нивниот устав со регистрирање. Тие се борат за нивна целосна интеграција во јавниот живот на државата, рече претседателот Радев. Тоа е радикално различно од сепаратистичките ставови и малцинските тврдења што ги исповедува народот со кој се среќава претседателот Пендаровски, рече шефот на државата.

Бугарија е секогаш отворена за дијалог. Бугарија цело време иницираше дијалог, кога политичарите на РСМ беа на турнеја низ европските метрополи и ја избегнуваа Софија, но мило ми е што тој дијалог почнува да се случува, рече претседателот. Во контакт сме со претседателот Стево Пендаровски, но ќе бараме погоден момент за средба на високо ниво, секако зависи и од неговите постапки, изјави Румен Радев.