700.000 Украинци добиваат „граѓански бенефиции“ (Буергергелд), во Германија. Во извештајот на окружниот администратор во Нордхаузен, Тирингија, Матијас Џендрике се наведува дека ситуацијата со вработувањето на украинските бегалци можеби е влошена со новиот закон кој стапи на сила на 1 јуни минатата година и им овозможува да добиваат бенефиции за државјанство наместо бенефиции за барателите на азил.

Украинските бегалци кои живеат во Германија сега добиваат граѓански бенефиции (502 евра месечно) наместо додатокот за барателот на азил (410 евра) и од самиот почеток имаат право на стан наместо заедничко сместување, објави „Шпигел“.